Katastrofberedskapen höjs i Blekinge

Nu blir det tryggare för blekingarna om olyckan skulle vara framme. Länsstyrelsen ökar sin beredskap inför krissituationer och stora olyckor i länet.
Från och med den här veckan finns det åtta så kallade "vakthavande beslutsfattare" på länsstyrelsen som med kort varsel kan hoppa in och samordna räddnings- och hjälpinsatser vid små och stora olyckor. De åtta specialutbildade beslutsfattarna ska kunna nås dygnet runt av SOS alarm om det händer något. De ska till exempel kunna beordra in extra personal eller besluta om att ta militären till hjälp även vid andra kriser, som ett oljehaveri eller en fartygsförlisning. Det är på uppdrag av regeringen som alla länsstyrelser i landet nu får det övergripande samordningsansvaret för kriser och katastrofer som kan inträffa. Tidigare har länsstyrelsen bara ansvarat för insatserna vid en eventuell kärnkraftsolycka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".