Bilar och hästar kan få slåss om havren

Nu får hästarna konkurrens om havren. Det som vi länge kört våra hästar på kan också bli möjligt att i princip stoppa i tanken.

Det finns möjligheter att få fram havre som ger mer olja än vanlig oljeraps. Det menar växtförädlaren Åsa Grimberg på Sveriges lantbruksuniversitet.

Både till fordon och plast
Havre kan bli en ny råvara för att göra vegetabilisk olja som sedan kan användas både som bränsle till fordon och till plasttillverkning.

– Det kan bli något bättre än raps. Den kan dessutom odlas där raps inte kan odlas, alltså mer nordligare, säger Åsa Grimberg.

Det finns idag fyra viktiga oljeproducerande grödor varav raps är en. Havre kan bli den femte oljegrödan enligt Åsa Grimberg som nyligen doktorerat på havre vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne.

Mindre bekämningsmedel krävs
I forskningen har hon upptäckt att havren har goda anlag för oljeproduktion.

– Man behöver inte gödsla så mycket. Det är tåligt och det går inte så mycket sjukdomar på havre. Så man behöver inte använda så mycket bekämpningsmedel, säger Åsa Grimberg.

Klart om drygt tio år
Havre är ett energirikt djurfoder som redan idag utan förädling innehåller upp till sex procent fett.

Fast det dröjer innan vi bland annat kan köra våra bilar på bränsle gjort av havre.

– Det ligger 10-15 år framåt i tiden, säger Åsa Grimberg på Sveriges lantbruksuniversitet.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista