Blekinge

Sparar på barnpsykiatri

Den slutna barn- och ungdomspsykiatriska enheten Kastanjevillan i Karlskrona föreslås läggas ner för att spara pengar inom psykiatrin.

Genom att stänga Kastanjevillan, som tar emot ungdomar från hela Blekinge med akuta psykiska problem, kan landstinget spara sju miljoner kronor.

Jens Boäng är verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge och han kommenterar förslaget så här:

–Att flytta över hela verksamheten till vuxenpsykiatrin är vansinnigt, det skulle inte bli bra eftersom de saknar den speciella kompetensen som krävs.

Personalen inom barn- och ungdomsspsykiatrin fick i slutet av förra veckan ta del av en preliminär rapport över vilka besparingar som bör göras inom psykiatrivården i Blekinge, för att sparkravet på tolv miljoner kronor ska kunna uppnås nästa år.

Det är konsulten Bo Nordenstedt som fått i uppdrag att se över psykiatrins organisation i Blekinge och ta fram olika besparingsalternativ.

Genom att lägga ner Kastanjevillan kan hälften av besparingsskravet klaras av. Det rör sig om länets enda slutenvårdsenhet för svårt psykiskt sjuka barn- och ungdomar. Det kan rör sig om barn som hotar att ta livet av sig eller som inte kan få hjälp enbart genom samtal inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Enligt förslaget ska dom här barnen och ungdomarna istöllet få vård inom vuxenpsykiatrin. Förra året tog Kastanjevillan emot cirka cirka 40 barn- och ungdomar från hela länet.

Jens Boäng säger att förslaget nu ska tas upp för diskussion inom psykiatrins ledningsgrupp. Men att bara flytta över barn- och ungdomar till vuxenpsykiatrin ser han som en omöjlighet.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista