Ungdomar ratar UNF

Det går dåligt för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Blekinge. På fem år har de tappat nära 70 procent av sina medlemmar, som nu är bara 51 stycken.

Det är ett stort problem, menar Per Bengtsson, ordförande för den samlade nykterhetsrörelsen i Blekinge.

– Det känns inte bra. Man kan inte säga att det är en katastrof men det är olyckligt och vi måste göra någonting åt det, säger han.

Utan  anställd
Under flera år har förbundet i Blekinge varit utan någon anställd som kunnat jobba aktivt med ungdomarna. Per Bengtsson tror att det är den största anledningen till att det gått så dåligt för UNF och att man inte kunnat värva några nya medlemmar.

Men man har också förlorat de medlemmar man tidigare hade. Per Bengtsson är inte säker på varför det har blivit så.

– Förmodligen är det så att man inte fått den styrningen man haft tidigare i föreningarna. Det har inte varit aktiviteter och ingen har tagit tag i verksamheten. Det blir ju ett problem givetvis.

"Häftigt vara nykter"
Han menar att medlemsflykten innebär att förbundet förlorar sin slagkraft.

– Det är inte samma kraft i ungdomsförbundet som det har varit tidigare, säger han.

Men bara häromdagen kom ett glädjebesked för förbundet. Då bestämdes det att de får pengar till att anställa en person som kan jobba speciellt med att få ungdomar att avstå alkohol och bli medlemmar i UNF.

– Det börjar bli häftigt att vara nykter igen. Det är jätteviktigt att ungdomarna tar fasta på den biten för man kan ha lika roligt utan alkohol.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista