Ronneby

Hot mot vuxenpsykiatrin

Slutenvården inom vuxenpsykiatrin i Ronneby kommun är hotad.

Det blir följden om besparingsförslaget, som en konsult tagit fram åt landstinget, genomförs.

Annika Wåhlin, ordförande i Vårdförbundets blekingeavdelning, är kritisk till förslaget. Hon ser det som en nedmontering av psykiatrin i Blekinge.

– Det jag ser är att det går i stick i stäv med den nationella psykiatrisamordningen, som slog fast att man behöver göra något för psykiatrin i landet.

Sju miljoner
Sveriges Radio Blekinge berättade tidigare i veckan att den länsgemensamma slutna barn-och ungdomsvården på Kastanjevillan i Karlskrona, föreslås stänga. Därmed skulle sju miljoner kronor sparas.

Nu står det klart att förslaget, som omfattar besparingar på totalt tolv miljoner kronor, också föreslår att slutenvården inom vuxenpsykiatrin i Ronneby kommun tas bort.

Mest utsatta
Ronnebybor med svåra psykiska problem, de mest utsatta inom gruppen psykiskt sjuka, får istället vända sig till Karlskronas vuxenpsykiatri.

De båda fackliga organisationerna Kommunal och Vårdförbundet konstaterar att deras medlemmar, som jobbar på de olika enheterna, också kommer att beröras av besparingarna. Men exakt hur är oklart.

Fått löfte
Enligt Lars Olof Ekberg på Kommunal har man fått löfte om att det inte blir några uppsägningar av personalen.

– Vi hoppas givetvis att besparingarna inte ska drabba våra medlemmar på det sättet.

När det gäller verksamheten på Kastanjevillan och vad som ska hända med den, så är han tydlig i sin åsikt.

– Ur medmänsklig synpunkt kan jag inte förstå att barn ska behandlas inom vuxenpsykiatrin.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista