blekinge

Kackerlackor vanligare

Kackerlackor och vägglöss har blivit vanligare som husdjur i länet.

För 15 år sedan var de sällsynta, men nu finns det betydligt fler av de ovälkomna djuren.

Ibland får Anticimex, som bekämpar olika typer av skadedjur, rycka ut flera gånger i veckan och sanera hemma hos folk. Anders Söderlund är platschef i Blekinge.

Sällsynt förr
– När jag började jobba här för 20 år sedan hade vi kanske ett fall med vägglöss om året eller till och med vartannat år. Nu har vi mellan 50 och 100 varje år, säger han.

Det är ungefär likadant med kackerlackorna. På 90-talet hade man inte mer än några enstaka fall om året, men nu rycker Anders Söderlund och hans kolleger ut uppåt 50 gånger om året.

Reser mer
Att det har blivit fler kackerlackor och vägglöss har sin naturliga förklaring.

– Jag tror att det beror på att vi reser mer och för in varor från utlandet. Vi rör oss mycket mer idag än vi gjorde förr.

Ett tips är att alltid titta extra noga i resväskan när man kommer hem från semestern så att man inte har fått med sig några insekter. För har man väl fått in dem i sitt hus eller lägenhet är det ganska jobbigt att bli av med dem igen.

Månaders sanering
– I värsta fall kan de sprida sig väldigt lätt i flerfamiljshus. Då kan det ta upp till tre eller fyra månader att komma tillrätta med problemet.

Han tror att just kackerlackor väcker extra obehag hos folk.

– Ordet kackerlacka är så värdeladdat. Jag tror att folk far extra illa av det ordet, säger Anders Söderlund.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista