Fler hus ska bullerisoleras

Antalet bostäder som måste bullerisoleras runt F 17 i Kallinge har nu stigit till 95 stycken. Det visar en rapport som försvarets miljöprövningsenhet nu överlämnat till generalläkaren.
Regeringen har i sitt beslut om verksamheten på flygflottiljen F17 gett försvaret i uppdrag att utreda vilka permanentbostäder som måste bullerisoleras i flygplatsens omgivningar. I ett första steg ska bostäder som utsätts för mer än 100 dB åtgärdas. I ett andra steg de som har ljudnivåer på mellan 90 och 100 dB utomhus. Målet är att dessa bostäder ska ha en maximal bullernivå på 60 dB inomhus vid militär verksamhet och 45 dB vid civil flygverksamhet. Senast den sista december i år ska de hårdast drabbade fastigheterna ha åtgärdats och resten senast vid utgången av 2005. Försvaret har tidigare bara velat gå med på åtgärder i bostäder som utsätts för flygbuller mer än 675 gånger per år. Tillsynsmyndigheten generalläkaren vill gå längre och sätter gränsen till 150 gånger per år. I den redovisning som förvarets miljöprövningenhet nu överlämnat framgår att i första etappen måste 41 bostäder bullerisoleras. I etapp 2 ytterligare 41 och om regeringen går på generalläkarens gräns på 150 bullertillfällen ytterligare 13 bostäder. Alltså sammanlagt 95 bostäder. Dessa fastigheter ligger i Bredåkra, Hasselstad, Björkehed, Möljeryd, Möllenäs, Karlsnäs,Skarup och Sörby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".