Kritik mot Kustbevakningen

Kustbevakningens generaldirektör Marie Hafström har använt myndighetens årskort för privata flygresor. Det anser skattemyndigheten efter att ha utrett Kustbevakningen.
Enligt Skattemyndigheten flög generaldirektören under år 2002 cirka 60 gånger tur och retur mellan Stockholm och Ronneby. De resorna har betalats med Kustbevakningens årskort. Men eftersom Marie Hafströms tjänsteställe är i Karlskrona, och inte i Stockholm där hon har sin bostad, menar skattemyndigheten att de 60 resorna är resor till och från arbetet. Det räknas som privata resor. Men Marie Hafström tillbakavisar kritiken. Hon anser att hon har använt sitt årskort på rätt sätt. Ytterligare 5 personer har enligt skattemyndigheten kallat privata resor för tjänsteresor. Skattemyndigheten är också kritisk till hur de anställda på Kustbevakningen använt sina tjänstemobiltelefoner. Enligt myndighetens egna regler får inte de anställda ringa privata samtal. För att kontrollera det så kan den anställde ha en delad faktura där man själv betalar för privata samtal. Men enligt Skattemyndigheten är det ytterst få som har en sån delad faktura och det är mycket få anställda som i efterhand fått löneavdrag för att ha ringt privata samtal. Skattemyndigheten vill nu bland annat höja arbetsgivaravgiften för Kustbevakningen för att reglera felaktigheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".