Karlskrona

Brutet löfte om barnpsyk

Beslutet att stänga den barn- och ungdomspsykiatriska enheten Kastanjevillan i Karlskrona är redan fattat.

Därmed har landstinget redan brutit löftet om att inte spara i psykiatrin förrän följderna är analyserade.

– Det vi fått besked om är att barnpsykiatrins slutenvård ska integreras i vuxenpsykiatrin, det ska inte finnas en särskild sluten barnpsykiatrisk avdelning, säger Stellan Palmgren, verksamhetsansvarig på Kastanjevillan.

Bestörtning
När Kastanjevillans personal i förra veckan fick ta del av konsultförslaget om att deras verksamhet ska avvecklas och att slutenvården inom barn- och ungdompsykiatrin ska inlemmas inom vuxenpsykiatrin, blev bestörtningen stor.

Det kom som en blixt från en klar himmel.

– Det var chockartat för oss att få konsultens slutsatser i torsdags. Vi har inte hunnit smälta det än, säger Stellan Palmgren.

Analysera först
Tina Möller, förvaltningschef för psykiatrivården i Blekinge, har lovat att inga besparingsförslag ska genomföras förrän en ordentlig konsekvensanalys gjorts.

Avvecklas
Men trots löftet fick personalen på Kastanjevillan redan i onsdags ett förhandsbesked om att den slutna barn-och ungdomsvården, som den bedrivs idag, ska avvecklas.

Helt i enlighet med förslaget i konsultrapporten.

– Vi har inte sett någon konsekvensanalys, mig veterligen finns det ännu ingen gjord än, säger Stellan Palmgren.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista