Blekinge

Myndigheterna slog till i gemensam aktion

En företagare fick sin lastbil och all last tagen i beslag, när polisen, skattemyndigheten och kronofogden förra veckan slog till i en gemensam insats.

Att samverka ihop är ett nytt sätt för myndigheterna att jobba i kampen mot både skattefusk och organsierad brottslighet och nu ökas ansträgningarna för att utveckla det samarbetet ännu mer.

Polisinpektören Anders Jonasson är nöjd med den gemensamma insatsen.

– Vi kommer att fortsätta och har redan planerat in nya aktioner tillsammans.

Granskad
Företagaren hade otur när polisen vinkade in honom och hans bil i Karlskrona i onsdags i förra veckan.

Förutom att han fick sitt körkort granskat och bilen besiktigad, blev han också synad i sömmarna av personal från skattemyndigheten.

Och de sin tur stod i telefonkontakt med kronofogden.

Eftertraktat byte
Det visade sig att företagaren, en man i 60-årsåldern, var ett eftertraktat byte hos båda myndigheterna.

– När de kollade upp honom, visade han sig ha stora skulder. Belsut om utmätning fattades omedelbart och kronofogden skickade ut sin personal som såg till att ta hand om både lastbilen och lasten, säger Anders Jonasson.

Beviljats pengar
Blekingepolisen har nyligen beviljats 30 000 kronor av brottsförebyggande rådet för att komma vidare i arbetet med att skapa större samverkan myndigheter emellan.

Polisintendent Jan Hansson förklarar vad det är man strävar efter.

– Det vi gör är att skapa olika nätverk med kontaktpersoner från olika mydnigheter och mellan våra län. Var och en på sin kammare kan såklart göra både brottsförebyggande åtgräder och vara behjälplig att utreda kriminalitet. Men gör vi det tillsammans blir vi mer slagkraftiga.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista