blekinge

Tvingades till webbsex

Två tjejer från Blekinge är inblandat i en av de största brottsåtalen rörande internetsex i Sverige. De båda blev tvingade till sex framför webbkameran, enligt åklagaren.

I dag åtalas en man från Uppland för att ha tvingat 60 tjejer till internetsex.

-- Det är en mycket omfattande förundersökning som har inbegripit polismyndigheter i hela landet. Det är ett gediget arbete som har pågått i närmare ett halvårs tid. Och det rör sig om 60 målsägande så det är en mycket omfattande utredning. Min egen uppfattning är att det är dags för fängelsestraff nu, om jag säger så, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Hot att döda anhöriga
Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Utöver det åtalas mannen också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen.

De utsatta flickorna ute i landet är i åldrarna 11-20, många av dem är under 15. Under chatten med flickorna har mannen först utgett sig för att vara en ung flicka själv. Innan chatten började hade han redan kartlagt flickorna, deras vänner och anhöriga. Efterhand har han börjat framställa hot om att han ska döda flickorna eller deras anhöriga och kompisar om de inte slår på webb-kameran och tar av sig kläderna. Under hot har flera också tvingats utföra sexuella handlingar.

I ett fall, där offret är en 16-årig flicka från västra Sverige, har mannen påstått att han kidnappat flickans mamma, och att han skulle döda mamman om inte flickan hämtade en manlig bekant och hade sex med honom framför webb-kameran.

Förundersökning på 4000 sidor
Det var ett av de första fallen som upptäcktes och ärendet har nu växt till en av Sveriges mest omfattande utredningar, där hundratals poliser i landet varit involverade och där själva förundersökningen är på cirka 4000 sidor.

Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när flickorna visade sig på webb-kameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar flickorna och säger åt dem vad de ska göra:

– Man ser de här övergreppen och man hör hans röst när han hotar och instruerar flickorna, så bevisningen är mycket god, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista