karlskrona

Polis tycker att för få vapen omhändertas

För tredje gången har den 56-åring som sköt vilt omkring sig i Tving nu fått sina vapen omhändertagna.

Tidigare fick han tillbaka sina vapen efter att en läkare intygat att han var lämplig att inneha vapen, trots att 56-åringen kort dessförinnan klassats som svårt psykiskt sjuk.

Kritiserar läkarkåren
Håkan Jufors, polisintendent och chefsjurist vid Blekingepolsien, ansvarar för ärenden som innebär omhändertagande av vapen. Han vill nu att läkarkåren tar vapenlagen mer på allvar.

– Läkarkåren har en skyldighet att anmäla till polisen alla personer som är föremål för behandling av något slag, säger han.

Första gången som 56-åringens vapen beslagtogs var efter en liknande skottlossning som den han nu misstänks för i Tving.

Då gick han fri eftersom bevisningen var för svag. Polisen tvingades lämna tillbaka de beslagtagna vapnen.

Beslutade om tvångsvård
Den andra gången bedömdes mannen vara i så dåligt psykiskt skick, att en läkare omedelbart beslutade om tvångsvård inom vuxenpsykiatrins slutenvård.

Hans vapen omhändertogs, men 56-åringen överklagade till länsrätten och lyckades slippa undan tvångsvården. En ny läkare bedömde honom därefter som lämplig att ha vapen.

För två veckor sedan sköt han igen.

Enligt polisen har mannen under flera år brottats med psykiska problem. Under alla år har han haft rätt att äga och använda ett antal vapen.

Färre anmälningar
Håkan Jufors konstaterar att allt färre blekingar bedöms som olämpliga för att ha vapen.

-- Tyvärr blir det färre och färre anmälningar, trots att lagstiftningen har utökats, säger han.

2007 anmäldes 14 personer som olämpliga att ha vapen, enligt vapenlagen.

Färre antal
Året därefter, 2008, hade antalet anmälningar, som polisen fick in från läkare, sjunkit till åtta stycken.

Och i år har hittills bara 5 anmälningar nått polisen i Blekinge, varav en anmälan rör en person som har licens på ett eller flera vapen.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista