blekinge

Politiker röstar lika

Det är svårt för väljarna att veta hur de olika partierna använder sina mandat i EU-parlamentet.

I över hälften av alla omröstningar röstar nämligen politikerna i de olika blocken likadant.

I en rapport som Demokratirådet presenterade tidigare i år visar det sig att de två största blocken i EU-parlamentet, det borgerliga och det socialistiska, är överens i många av frågorna som har fattats under den senaste mandatperioden.

Stor enighet
– Det är en väldigt hög enighet mellan de två blocken, en majoritet av representanterna i de två partigrupperna röstar i enighet i 68 procent av frågorna, säger Rickard Mikaelsson som är statsvetare vid Linköpings universitet.

I den svenska politiken är vi vana vid att partierna står på var sin kant men det betyder som sagt var inte att partierna kan vara eniga.

I Europaparlamentet måste nämligen höger och vänsterkant allt som oftast komma överens när besluten ska fattas eftersom det handlar om att kompromissa säger Rickard Mikaelsson.

– Som svensk europaparlamentariker är det svårt att agera på egen hand så de går samman i olika partigrupper för att hitta samförstånd i olika frågor. Det finns en ideologisk bas hos våra representanter men sedan måste de anpassa sig till sina kollegor i parlamentet för att nå en gemensam linje, säger Mikaelsson.

Negativt för väljarna
Han tror dock att det politiska samförståndet påverkar väljarna och valdeltagarna negativt.

– Jag tror att det är ganska svårt för väljaren att hitta en skiljelinje och om man visar upp den här enigheten i allt för många frågor finns det ju inget behov för en väljare att gå och rösta, säger Rickard Mikaelsson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowsontosting@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista