Blekinge

Psyksjuka anmäls inte

Många läkare är ovilliga att följa vapenlagen och anmäla patienter, som av olika skäl bedöms vara olämpliga att ha vapen. Det medger Linus Axelsson, som är ordförande i Blekinge läkarförening.

Även om vapenlagens paragrafer är tydliga, så ställs läkarna inför ett stort dilemma när de har ett ärende där lämpligheten ska bedömas.

– Läkarförbundet var emot den nya lagen när den kom 2006, vi ville istället vända på ordningen och ha ett krav på att man måste genomgå en läkarundersökning innan man får en vapenlicens, säger Linus Axelsson.

Minskat kraftigt
Sedan tre år tillbaka har antalet anmälningar där patienter på grund av både psykiska och fysiska skäl bedömts som olämpliga att ha vapen, minskat med över 50 procent.

På allvar
Efter att en 56-årig man med dokumenterade psykiska problem, sköt vilt omkring sig utanför sin fastighet i Tving för några veckor sedan, menar polisintendenten och chefsjuristen Håkan Jufors, vid Blekingepolisen, att läkarkåren borde ta vapenlagen på större allvar.

Patienten främst
Men många läkare tycker inte att en anmälan till polisen alltid är det som är bäst för patienten.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista