blekinge

Blekingekvinnor kan få betala för mammografi

Trots en mängd beslut om sparåtgärder fortsätter landstingets ekonomi att försämras.

Under detta och de två kommande åren väntas landstinget tappa en halv miljard kronor i statsbidrag och skatteintäkter.

Landstingsrådet Bernth Johnson (S) var dyster när han meddelade att det saknas 55 miljoner kronor i nästa års budget.

– Det är ju pengar som vi måste arbeta in, sa han.

Den rödgröna majoriteten sätter nu ner foten och i stället för att lägga fram nya sparpaket kommer det alltså att fattas 55 miljoner kronor i nästa års budget.

40 jobb
En liten del av de planerade besparingarna på totalt 280 miljoner kronor är att förändra landstingets administration, en åtgärd som innebär att tandvården, psykiatrin, sjukhuset och primärvården får en gemensam förvaltning.

Men trots att förändringen innebär att 40 personer förlorar sina jobb tycker Bernth Johnson att den är nödvändig.

– Om vi minskar personal inom vården måste det också slå tillbaka på administrationen som även den ska vara kostnadseffektiv, säger Bernth Johnson.

Skattehöjning
Trots det minst sagt kärva läget är inte den politiska majoriteten beredd att höja skatten. Istället vill man se över landstingets avgifter och det kan innebära att gratis undersökningar som mammografi kan bli avgiftsbelagd.

Enligt Bernth Johnson är det landstingets personal som föreslagit en översyn av patientavgifterna och han säger att han är tacksam för all hjälp han och landstingsledningen kan få.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista