blekinge

Vård flyttas till Växjö

Blekingar som i framtiden drabbas av äggstocks- eller prostatacancer kommer vad Sveriges Radio Blekinge erfar i framtiden att få åka till Växjö för att bli opererade.

Landstingsrådet Bernth Johnson (S) säger att det kan bli bättre för blekingeborna att opereras i ett annat landsting.

--  I Kronoberg har de en stor kompetens på området medan vi har en större kompetens på ryggoperationer i Karlshamn, säger han.

Det innebär att Blekinge inte kommer att gå lottlös när landstingen i Blekinge och Kronoberg inleder sitt fördjupade samarbete. För enligt Bernth Johnson kommer kronobergare med dåliga ryggar att bli opererade i Karlshamn.

Hjärtsjukvård
Sveriges Radio Blekinge kunde redan förra hösten avslöja de båda landstingens samarbetsplaner som nu börjar ta form.

I går beslutade landstingsstyrelsen vilka områden samarbetet ska omfatta och det gäller hjärtsjukvården, bröst-, lung-, mag- och tarmcancer samt även äggstockscancer och prostatacancer.

Det finns även planer på att samarbeta inom olika service- och stödfunktioner som labmedicin och upphandling.

Ingen robot
Exakt vad som ska finnas kvar i Blekinge och i vilken form är inte klart. Först ska de båda landstingen komma överens om hur man ska jobba i framtiden.

Men Bernth Johnson avslöjar sig då han säger att Blekinge inte kommer att köpa in någon operationsrobot för 14 miljoner kronor något som används vid operationer av äggstocks- och prostatacancer.

--  En sådan robot kommer nog att köpas in till Kronoberg och det blir ju en kvalitetshöjning även för blekingarna, säger Bernth Johnson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista