Skadeståndkrav för kartellbildning

Karlshamns kommun ska tillsammans med flera andra kommuner stämma företagen bakom asfaltkartellen som avslöjades i somras.
Karlshamn är en av 21 kommuner som anser sig lidit ekonomisk skada av den kartellbildning som skett mellan elva svenska vägföretag. Företagen misstänks för att ha gjort hemliga överenskommelser, delat upp marknaden och styrt prisbilden. För Karlshamns del handlar det om flera miljoner kronor som man gått miste om genom att betala ett för högt pris. Mellan åren 1985 och 1995 beställde Karlshamn kommun asfaltsarbeten från en och samma entreprenör och från kommunens sida misstänker man att dessa jobb blivit omkring sex miljoner kronor dyrare på grund av kartellbildningen. Enligt Ulf Olsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen, möttes kommunen av en klar prisskillnad när man i mitten av 90-talet anlitade ett annat företag. -Priset gick ner med 20-30 procent, säger han. Det här är första gången som svenska kommuner går samman för att processa mot företag på det här sättet och senare i höst kommer en gemensam stämningsansökan att lämnas in. Hur stort skadestånd kommunerna kommer att kräva är oklart, men Ulf Olsson ser fram emot den kommande rättsprocessen. -Detta blir en varningsklocka för de som ens tänker tanken att bilda karteller mot våra kommuner, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".