Jämställdhetsplan måste utvecklas

Räddningstjänsten i Östra Blekinge får både ris och ros från Jämställdhetsombudsmannen JÄMO. Det framgår efter granskning av ombudsmannen.
Arbetsgivarens inställning till föräldraledighet kan ha betydelse för om de anställda tar ut föräldraledighet eller inte, anser JÄMO, och därför bör räddningstjänsten uppmuntra brandmännen att ta föräldraledigt. Ombudsmannen anser också att det behövs konkreta åtgärder för att underlätta förenandet av förvärvsarbete och föräldraskap. JÄMO skriver att i räddningsstjänstens jämställdhetsplan måste det framgå hur man ska hantera en kvinnlig brandmans eventuella graviditet, eftersom gravida brandmän inte får utföra alla arbetsuppgifter. JÄMO vill också se en handlingsplan mot sexuella trakasserier, och om det inte finns någon ska en sådan tas fram. Men Jämo ger också beröm för att Räddningstjänsten i Östra Blekinge satsat på att få fler kvinnliga brandmän, bland annat genom en särskild "Pröva på dag" för kvinnor och etniska minoriteter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".