blekinge

Vill inte lägga ner sluten barnpsykiatri

De anställda på Kastanjevillan, som är en avdelning för psykiskt sjuka barn, protesterar mot förslaget att lägga ner barnpsykiatrins slutenvård.

Som Sveriges Radio Blekinge tidigare berättat så är Kastanjevillan nerläggningshotad, och nu anklagar de anställda förvaltningsledningen för att ha vilselett politikerna.

Markus Sjösten är sjuksköterska på Kastanjevillan.

– Vi står inte bakom konsultförslaget. Vi har tagit fram ett eget förslag om att utveckla och effektivisera barn- och ungdomspsykiatrin och behålla den kompetens som vi har, säger han.

18 miljoner ska sparas
För tre veckor sedan presenterade en konsult sin rapport om hur psykiatrin ska lyckas nå sparkravet på 18 miljoner kronor.

I samband med att politikerna fick information om konsultrapporten, underströks det att det är personalen som tagit fram besparingsförslagen. Vilket flera politiker upplevt som ytterst positivt.

Men Kastanjevillans personal menar att även om de psykiatrianställda varit med om att lämna in olika förslag, så är det konsulten som valt ut det besparingspaket som presenterats för politikerna.

När det gäller hur slutenvården inom barnpsykiatrin ska utvecklas, har Kastanjevillans personal under en längre tid jobbat på ett eget förslag.

Ett förslag som politikerna inte har fått se.

Skickat mail
Detta påtalas i ett brev som i dag skickats till samtliga politiker i landstingsrådet.

I brevet varnar de också för följderna och pekar på att socialstyrelsen i sin senaste rapport bestämt avråder från att barn och ungdomar under 18 år vårdas inom vuxenpsykiatrin.

– Barn har ju inte hunnit utvecklas på samma sätt, man får använda andra metoder för att jobba med dem, säger sjuksköterskan Marie Lind.

Sveriges Radio Blekinge sökte förgäves förvaltningschef Tina Möller under fredagseftermiddagen.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".