Blekinge

SD-ökning förvånar inte

Sverigedemokraternas ökning i Blekinge när det gäller röster i EU-valet förvånar inte Marlena Rosén-Sundström som är statsvetare på Lunds universitet.

Medan partiet på riksnivå ökade med omkring två procent, så var ökningen i Blekinge närmare fem procent.

Ökar även i Skåne
Marlena Rosén-Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är inte förvånad över resultatet.

– Det är en tydlig trend inte bara i Blekinge utan även på flera håll i Skåne att Sverigedemokraterna plockar röster, säger hon.

Vid förra EU-valet 2004 röstade tre procent av invånarna i länet på Sverigedemokraterna, när röstsedlarna nu räknats efter gårdagens val så visar det sig att åtta procent av blekingarna lagt sin röst på partiet.

Möjlighet till riksdagsplats
Nästa år väntar val till riksdagen och även om Marlena Rosén-Sundström menar att det finns skillnader hur man lägger sin röst i EU-val jämfört med nationella val, så utesluter hon inte att Sverigedemokraterna har möjlighet att ta plats i riksdagen vid nästa års val.

– Många av deras väljare har uppgivit att den nivå som är den politiskt viktigaste är den nationella och det talar för att man får fler röster i kommande val till riksdagen, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".