Hälften kör för fort

Hälften av bilförarna struntar i att hålla hastigheten. Det visar en ny undersökning som försäkringsbolaget If ligger bakom. Mer än var tionde förare i undersökningen säger att han eller hon alltid kör för fort.

Mia Svensson, verksamhetsledare för nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i Blekinge tycker att det är tragiska siffror.

– Vi är ju medvetna om att folk håller för höga hastigheter på vägarna. Jag undrar om folk tror de är odödliga. Det dör 150 personer varje år på grund av att de kör för fort, säger hon.

Höga böter funkade ett tag
När man införde högre bötesbelopp för fortkörare blev bilförarna för ett tag bättre på att hålla hastigheten. Men Mia Svensson säger att det håller på att vända och folk börjar köra för fort i större utsträckning igen.

De som är allra sämst på att hålla rätt hastighet är unga män upp till 30 år. De är också överrepresenterade i olycksstatistiken.

– Unga killar är mer benägna att ta risker och de anser sig tyvärr vara lite mer odödliga än vi andra, säger, Mia Svensson.

Stor fara med fortkörning
Fartkameror, vajerräcken och ombyggnad av farliga vägar hjälper till viss del för att få folk att hålla hastigheten. Men Mia Svensson tycker också att man måste ta sitt eget ansvar. Faran med att köra för fort är alldeles för stor för att chansa.

– Kör du får fort och det händer en olycka ska det mycket till för att du ska klara dig. de allra modernaste bilarna klarar att rädda ett människoliv i max 70 kilometer i timmen, säger Mia Svensson.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".