Karlskrona

Strejkar för billigare mat

Nils Hansson från Karlskrona ska hungerstrejka i Stockholm på lördag. Tillsammans med andra ungdomar från Celiakiförbundet ska han sitta med plakat på Stortorget i Gamla stan.

Målet med hungerstrejken är att belysa hur dyr en matkasse är för den som är glutenintolerant, förklarar Nils Hansson, som även är ordförande för region syd i Celiakiungdomsförbundet.

– Hade vi behövt en spruta för att överleva så skulle den vara gratis, eller omfattas av vårdens högkostnadsskydd, säger han. Men för oss är det maten som är medicin.

Enligt Nils Hansson blir matkontot för den med glutenintolerans några tusen kronor dyrare per år än för andra.

Med hungerstrejken i Stockholm vill Celiakiförbundet också peka på det de ser som orättvist – att glutenintoleranta i vissa landsting får bidrag – medan andra inte får någonting.

– Vi vill ha ett matbidrag som är detsamma för alla i hela landet, säger Nils Hansson. För diabeteiker är insulinet gratis, eller subventionerat. Är du glutenintolerant beror möjligheten att få bidrag på var du bor.

I sju timmar ska Celiakiförbundet hungerstrejka i Gamla stan på lördag.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".