Karlshamn

Tjejjour på stan i kväll

I kväll kommer det att finnas ett nytt stöd för Karlshamns unga som är ute på stan.

Det är tjejjouren Ella som börjar nattvandra och den består av unga som vill stödja unga.

–  Vi vill finnas som förebilder för tjejer på stan och se till att folk har så roligt som de borde ha nu när det är skolavslutning, säger Sara Öström som är en av de som ger sig ut ikväll.

Ikväll kommer Karlshamn att fyllas av glada ungdomar och även om alla vill ha roligt så går det inte alltid som det var tänkt. Det kan bli bråk och missförstånd, särskilt när det dricks alkohol.

Därför kommer tjejjouren Ella att finnas där. Under några sommarhelger kommer jouren att nattvandra, som ett stöd men också för att unga tjejer ska få reda på att de finns.

Jobbar helt idéellt
Tjejjouren drivs av sex unga tjejer och de gör det helt idéellt men har fått ekonomisk uppbackning från kommunen och olika organisationer.

Sara Öström menar att det är lättare för unga att gå fram till dem som själva är unga för att be om hjälp med något eller kanske bara prata en stund.

Det kan betyda att tråkiga situationer kan undvikas.

– Att unga vuxna är ute och fungerar som förebilder och finns till hands är en bra företeelse, tycker Sara Öström.

Vill stärka unga tjejer
Tjejjouren tar med sig sina värderingar på nattvandringen.

– Vi står för att stärka unga tjejers självförtroende, att de ska våga säga vad de tycker och bli accepterade och respekterade för det, säger Sara Öström.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".