blekinge

Risk med fel försäkring

Många unga människor som köper dyra motorcyklar och bilar låter sina föräldrar stå på försäkringen för att få ner priset. Det här har blivit ett problem för försäkringsbolagen, som faktiskt kan vägra betala ut ersättning.

Annica Bergqvist, informationsansvarig på länsförsäkringar i Blekinge, säger att de ett par gånger om året nekar folk ersättning.

– Det är när det är uppenbart att de där motorcykeln inte ägs av föräldrarna utan att det är barnet som använder den. Det som händer är att de betalar en ersättning som de sen kanske inte får ett öre i ersättning på.

Billigare för föräldrarna
Främst handlar problemet om unga killar som köper häftiga motorcyklar som är dyra att försäkra. Om föräldrarna istället står på försäkringen blir det billigare eftersom de är äldre, oftast har haft körkort längre och har högre bonus hos försäkringsbolaget.

Men Annica Bergqvist tror inte att de som fuskar med det här gör det medvetet.

– Jag tror inte att man medvetet försöker lura försäkringsbolaget, utan det beror på ren okunskap, säger hon.

Kommer fram vid olycksfall
När det sker olyckor kollar försäkringsbolaget alltid upp vem som äger fordonet. Det är oftast inte förrän då det avslöjas om allt inte står rätt till med försäkringen.

Är det då så att fel person står på försäkringen kan man bli helt utan ersättning för skador på sin egen motorcykel eller bil. Däremot gäller fortfarande trafikförsäkringen.

– Den gäller alltid när man orsakar skador för andra personer och andras egendom. Om någon i omgivningen blir skadad ska ju inte den personen bli lidande för att någon annan har fel försäkring. Det är bara skadorna på det egna fordonet som vi kan säga nej till.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se