blekinge

Försenade förhandlingar leder till sjukhusbråk

I dag skulle Blekingesjukhusets anställda ha fått besked om framtiden.

Men inget är klart och nu vill sjukhuset förhandla om nedskärningarna under semestern.

Men fackförbundet Kommunal vägrar.

Oron gnager
Sjukhusstäderskan Katarina Holmberg har inte hört en knyst i dag om sin framtid. Hoppfull är hon alltid, men oron gnager.

– Jag är sist anställd så visst finns oron där, säger hon.

Egentligen skulle hon och alla andra anställda på Blekingesjukhuset i dag ha fått veta hur deras framtid blir. Det var i alla fall sjukhusledningen plan.

Medlemmar frustrerade
Men den är försenad med flera veckor och frågan "finns jag kvar efter semestern" ställs numera ofta till fackförbundet Kommunal.

– Jag upplever att det finns en stor frustration hos våra medlemmar över att de inte vet var de ska vara efter semestern. Vi förklarar att det ansvaret ligger hos arbetsgivaren som är försenad, säger Christer Wihlborg, ordförande för Kommunal på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

För att jobba ikapp vill sjukhusledningen nu förhandla om personalens framtid under sommaren.

Förhandlarna har semester
Det är bara ett problem. Kommunals båda förhandlare har semester och på deras kansli är oron stor över att bli överkörd av arbetsgivaren.

– Om arbetsgivaren kallar till en förhandling där vi inte kan vara med så skulle jag kalla det för en förhandlingsvägran. Eventuellt kan det bli tal om att kräva skadestånd, säger Christer Wihlborg.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) menar att sjukhuset missbedömde hur lång tid besparingspusslet skulle ta att lägga.

"Ren pajkastning"
När han får höra att Kommunal tänker hålla på sina semestrar så kallar han det för ren pajkastning i en tuff ekonomisk situation.

– Man kanske får räkna med att använda delar av sommaren till att jobba med de här frågorna. Så allvarligt är läget i Landstinget Blekinge, säger Kalle Sandström.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se