Ronneby

Läger på medeltida vis

Det är inte bara fotbolls- och sportläger som lockar sommarlovslediga barn och ungdomar. Ronneby pågår just nu ett medeltidsläger där ett 20-tal barn i åldrarna 10-13 år deltar.

Elvaåringarna Melker Nilsson och Albin Kolberg från Karlshamn trivs på medeltidsläget som pågår i skogen i Ronneby. Det trots att det varken finns dator eller tv-spel.

– Jag saknar inte datorn eller tv det är roligt att vara här. Jag gillar husen och så, säger Melker Nilsson.

Totalt deltar 20 barn i lägret där de får lära sig ringbrynjeteknik, göra en penningpung och lära sig runor och språket alviska.

Rotfruktspytt
Barnen och ledarna sover i typiska medeltidshus och desstuom får barnen lära sig att laga sin egen medeltidsmat. Något som innebar att Melker Nilsson även fick lära sig vad olika rotfrukter heter.

– Jag skär en palsternacka och det ska bli rotfruktspytt, berättar Melker Nilsson.

Förutom att barnen får en inblick i hur det var att leva under medeltiden kommer dom att få veta med om lajv. En konstform som kan beskrivas som en interaktiv teater utan publik där barnen och lägerledarna låtsas att dom lever på medtiden.

Uppleva historia
Lägerledaren Lina Möllerström säger att lägret och lajvet ger barnen en möjlighet att på ett praktiskt och roligt sätt lära sig mer om historien.

– Det är en möjlighet att uppleva historia i praktiken som ett alternativ att gå på museum eller som ett alternativ till sport- eller musikläger för det finns ju faktiskt de som är intresserade av historia också, säger hon.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se