Karlskrona

Dåligt nät byggs om

Stora delar av Karlskronas bredbandsnät håller så dålig klass att det måste byggas om. Den bristfälliga utrustningen orsakar ständiga avbrott i bredbandsnätet och det drabbar tusentals användare.

Blixtviks kunder i hela länet drabbats av ständiga avbrott i bredbandsnätet. Kunderna har rasat och ringt ner Blixtviks support.

Men problemet ligger inte i huvudsak hos Blixtvik, som bara hyr in sig på bredbandsnätet och erbjuder olika internetjänster. Ägaren till nätet och utrustningen är IP Only, en av landets största nätägare.

Målet var snabbt bredband
Det var Karlskrona Nät som för några år sedan fick uppdraget av Karlskrona kommun att bygga ett omfattande bredbandsnät. Syftet var att ge även boende utanför tätorten tillgång till snabbt bredband.

2007 köpte IP Only, en stor nätaktör i Sverige, fiber- adsl-nätet av Karlskrona Nät.

Brister i nätet
Enligt IP Only stod det tidigt klart att utrustningen inte höll högsta standard. Att vissa komponenter inte var av bästa märke deklarerades öppet under affärsuppgörelsen, men IP Only upptäckte snart att man inte fått all information om det nät som man precis köpt.

VD:n, Mikael Philipsson, säger att det var svårt att upptäcka bristerna, eftersom dom flesta uppgifterna om utrustningen bara kunde granskas utifrån ett underlag som bestod av skriftliga specifikationer.

Arbetet tar tid
Nu pågår arbetet med att byta ut delar av nätet. Ett arbete som kommer att ta tid. Mikael Philipsson gissar att allt kan vara åtgärdat tidigast till hösten.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se