olofström

Fler kan behöva hjälp

När de många varslen i Olofströms kommun börjar sätta sina spår till hösten finns det risk att en del av de som blir av med jobbet tvingas söka hjälp hos socialen.

Hittills i år har Olofströms kommun lyckats hålla budgeten för försörjningsstöd och man hoppas kunna klara sig året ut. Men Thomas Svensson, socialchef i kommunen, är tveksam till om det går.

– Vi ser med viss oro på framtiden redan detta året och framförallt i slutet av året då vi tror att kostnaderna för försörjningsstödet kommer att öka, säger han.

Behöver mer pengar
Nästa år räknar man med att behöva en och en halv miljon kronor mer än i år för att klara budgeten. Och redan till hösten gissar man att det behövs en halv miljon kronor extra om det är så att fler behöver försörjningstöd. Men det är bara en gissning och hittills har man inte gjort något för att förbereda sig på fler bidragstagare.

– Vi har ju en organisation för försörjningsstödet och den tänker vi fortsätta att ha. Så vi har inte gjort några särskilda förberedelser mer än att vi mentalt måste vara beredda på att fler söker försörjningsstöd och behöver vår hjälp.

Tror att de flesta klarar sig
Men Thomas Svensson ser ändå ljust på framtiden. Han tror visserligen att det kan finnas en del som behöver deras stöd men att de inte är så många som man tidigare trott.

– Jag är helt övertygad om att de flesta männsiskor som idag är varslade har kraften och förmågan att ordna sin situation på egen hand, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se