Ronneby

Tarkett återvinner spill

Golvtillverkaren Tarkett i Ronneby är landets enda återvinningscentral för plastmattor.

Tidigare nöjde man sig med att återvinna feltillverkade mattor från sin egen fabrik. Nu tar man  hand om överblivet material från hela norden. Förra året återvann man runt 300 ton, men enligt miljöansvarige Peter Okmark skulle siffran kunna vara högre.

- Men vi kan ta in det tredubbla, det har vi kapacitet till, säger företagets miljöansvarige Peter Okmark.

För över tio år sedan började Tarkett att återvinna feltillverkade mattor i sin anläggning. Men efter hand har man vidgat sitt upptagningsområde och förutom spill från mattläggningar, finns det i dagarna sommarjobbare som sorterar varuprover för återvinning.

Containers för spill
Alltså dom små golvrutorna i olika nyanser som du står och väljer bland när villan ska få nytt golv.

Vad gäller spillet så ställer företaget helt enkelt ut insamlingscontainers på byggen runt om i norden. Ett system som till en början inte var helt problemfritt berättar Peter Okmark:

Kan ge vinst 
För närvarande gör man ingen vinst på återvinningsarbetet, men om man höjde intaget till låt säga 500 ton skulle man kunna göra en vinst. Och redan nu tittar man på andra områden som kan bli aktuella framöver.

- I framtiden kanske vi får ett producentansvar så att vi måste ta hand om våra gamla limmade golv, vi håller på att titta på hur vi skulle kunna göra det, säger Peter Okmark.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se