Självmord utreds av Socialstyrelsen

Trots att psykiatriska kliniken i Karlshamn visste om att en patient var självmordsbenägen lämnades han utan tillsyn och kunde ta sitt liv inne på avdelningen.
Mannen vårdades för sina psykiska besvär såväl i Karlskrona som i Karlshamn och enligt den anmälan som är gjord uttryckte han vid flera tillfällen att han ville ta sitt liv. Samma dag som självmordet inträffade behandlades mannen i Karlshamn och han sa då till personalen att han ville lämna avdelningen för att kunna ta livet av sig. Patienten nekades av personalen att lämna avdelningen och läkare kontaktades, men trots detta lämnades mannen ensam och påträffades senare död. Enligt Göran Sedwallsson, överläkare på kliniken, kan man inte gardera sig mot den här typen av händelser. -Det är fruktansvärt det som har hänt men en patient som vårdas i flera månader är omöjlig att passa på exakt hela tiden, säger han. Händelsen, som inträffade i somras, är polisanmäld och Socialstyrelsen ska nu utreda om berörd personal gjort något fel. Om granskningen visar att fel begåtts lämnas ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för bedömning. Sjukhusets egen utredning av det inträffade visar, enligt Göran Sedwallsson, inte på några fel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".