Blekinge

Dyrare turista hemma

En smärre turistinvasion i södra Sverige har fört med sig kraftiga prisökningar på boendet. I vissa fall kostar en natt i en stuga lika mycket som en natt på ett finare hotell.

Ida Maria Holmgren på turistbyrån i Olofström bekräftar att många stuguthyrare passar på att höja priserna när utbudet ökar:

– Ja, i vissa fall riktigt rejält. Efterfrågan är jättestor, både från inhemska och utländska turister och då passar man på att höja sina priser, säger hon.

Väljer Sverige
Den allt svagare kronan har krattat manegen för den inhemska turistmarknaden och årets första månader visar att många har valt att semestra i Sverige i år.

Enligt flera semesterundersökningar, som bland annat Turismens utredningsinstitut tagit fasta på, beräknas nio av tio svenskar hålla sig innanför landets gränser i år.

Blekinge vinnare
Och allra mest verkar turistmålen i södra Sverige locka, där bland annat Blekinge nu är med och skördar frukterna.

Turister från Danmark, Tyskland, Holland och Österike är en allt vanligare syn i Blekinge. En förklaring är att de på grund av den svaga kronan får mer än någonsin för sina semesterslantar.

Därför är de också ganska okänsliga för de kraftiga prishöjningar som gjorts i år.

Dyrt hemma
För den inhemska turismen blir det däremot surt värre. Lågkonjunkturen har fått många svenska familjer att turista innanför landet gränser.

Men frågan är om det blir så mycket billigare att hålla sig hemmavid?

Dyraste stugan
Vissa stugor har på några månader höjt sina priser med 30-40 procent.

Ida Maria Holmgren berättar om den hittills dyraste som hon sett i år:

– Jag såg en stuga, det var i samband med Sweden Rock-festivalen, som kostade 15000 för tre nätter. Och det är ju ganska mycket, konstaterar hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se