Oro inför neddragningar i skolan

Ronneby kommun går nu vidare med förslaget om dra ner på 15 lärartjänster för nästa år. Ett förslag som, enligt det lokala lärarförbundet, har skapat oro.
På onsdagen lämnade förskole- och grundskolenämnden över besparingsförslaget till de som arbetar med kommunens budget för nästa år. Förslaget som totalt ska spara sex miljoner kronor under nästa år, går till största del ut på att man ska spara på lärarna. Totalt ska man där spara runt femoch en halv miljon kronor och det motsvarar upp emot 15 tjänster. Något som Ulf Löhbern, ordförande i lärarförbundet i Ronneby, har skapat oro. -Arbetsbelastningen kommer att öka och lärarna är oroliga för att man ska lägga mer undervisningstid på de som är kvar, säger han. De återstående pengarna ska sparas in på så kallade övriga kostnader, till exempel på elevernas böcker. På lärarförbundet är man noga med att påpeka att man är mycket nöjd med de som tagit fram besparingarna. Problemet är bara att man anser att botten är nådd när det gäller besparingar inom skolan. Om förslaget går igenom är det oklart hur lärartjänsterna ska sparas in. Men nämndens ordförande socialdemokraten Anders Pettersson säger att det knappast blir tal om att avskeda fast anställd personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".