Riksdagskvinnor jobbar i skymundan

Förra året valdes två kvinnor från Blekinge in i riksdagen, men enligt riksdagens register har de bara skrivit varsin motion under året som gått.
Länets andra ledamöter som suttit längre i riksdagen har stått som avsändare på avsevärt fler motioner än de nyinvalda kvinnorna Orättvis bild Kerstin Andersson som är riksdagsledamot för socialdemokraterna jar alltså skrivit en motion. - Den bilden stämmer inte, säger hon. Kerstin Andersson har medverket i över 25 motioner under det gångna året. Men endast en person får stå som avsändare till gemensamma motioner och det har inte varit Kerstin Anderssons namn. Men nu har hon lärt sig en läxa och hon har nu tillsammans med andra partikolleger kommit överens om att man ska ha ett system där olika personer får stå som förstanamn när flera har samverkat. "Inte viktigt att skriva motioner" Folkpartisten Heli Berg har skrivit en interpellation, en fråga till en minister och en enskild motion, och hon har också medverkat till flera partimotioner. Men hon tycker inte att det är viktigt om hennes namn står överst på en motion. Hon tycker överhuvudtaget inte att det är viktigt att skriva motioner, eftersom de ändå alltid blir avslagna. Tid att lämna in motioner Från det att riksdagen öppnade i tisdags och tre veckor framöver kan ledamöterna skriva motioner om vad som helst, dvs lämna förslag som man vill att riksdagen ska behandla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".