blekinge

Dåliga betyg för niorna

Nära var femte elev som gick ut nian i våras i Ronneby kommun är inte behörig till gymnasiet. Allra värst är det på Snäckebackskolan.

Av deras nior var det hela 19,7 procent som inte klarade att få godkänt i matte, svenska och engelska, det som krävs för att man ska få gå vidare till gymnasiet.

– Målet är att alla elever ska nå målen. Alla elever ska vara behöriga till gymnasiet, det är skolans uppdrag. Och när vi inte når det målet är det förstås jättetråkigt, säger Snäckebackskolans rektor Anna Carlsson.

Har vetat sedan länge
Anna Carlsson har svårt att säga exakt vad det dåliga resultatet beror på, men det kommer inte som en nyhet att eleverna födda 93 har det kämpigt i skolan.

– Det här är en kull elever som vi har haft koll på sedan de gjorde de nationella proven i årskurs fem. Stigande ålder, tonåren som kommer in och att de är så många som samlas på ett och samma ställe kan vara de största anledningarna, tror Anna Carlsson.

Kan läsa upp betygen
Men det finns fortfarande chans för eleverna att läsa upp sina betyg i sommarskola eller på egen hand och sedan tenta av det i augusti innan gymnasieskolan börjar.

Anna Carlsson berättar att man faktiskt lyckats förbättra niornas betyg avsevärt från i julas då dubbelt så många elever inte klarade kraven för att få börja på gymnasiet.

– Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb på Snäckebackskolan och jag är jättestolt över alla lärare som har lagt ner så mycket tid och energi på detta, säger Anna Carlsson.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se