blekinge

Tjejer tvingade till sex

I dag var det slutplädering i Uppsala tingsrätt i rättegången mot den 32-årige man från Uppland som misstänks för att över internet ha tvingat över 60 flickor till sexuella handlingar. Två är från Blekinge.

- Man slås av hur systematiskt den här mannen har gått tillväga för att hitta och kartlägga de här flickorna och hur han sedan använder samma typ av fraser för att hota dem och få dem att göra som han vill.

Den 32-årige tvåbarnspappan har tre gånger tidigare dömts för liknande brott, men då har övergreppen skett via telefon. Den här gången åtalas mannen för bland annat grovt sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och så våldtäkt av en flicka som då var 14 år.

Rättspsykiatrisk undersökning
Det är oklart när domen väntas, mannen ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, men åklagare Thomas Bälter Nordenman yrkar på maxstraff.

- Det finns starka incitament för att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Han är tidigare dömd för liknande brott till rättspsykiatrisk vård och man misstänker i det här fallet att det kan vara frågan om samma sak, så det får utredningen visa. Men är det inte fängelseförbud kommer vi att yrka på det maximala fängelsestraffet vilket i det här fallet blir fängelse i åtta år.

Mannen har utåt sett levt ett normalt liv med sambo och två barn. Men samtidigt ska han via olika chatt-sidor, så kallade communities, ha tagit kontakt med unga flickor och utgett sig själv för att vara ung tonårstjej.

Hotade att döda släkting
Genom att kartlägga flickornas vänner och familjemedlemmar ska mannen sedan ha använt sig av den informationen för att hota flickorna till att klä av sig och utföra sexuella handlingar framför webbkamerna.

Härvan är den största i sitt slag i Sverige. Totalt rör det sig om över 60 flickor runt om i landet i åldrarna 11 till 20 år, varav två bor i Uppsala län. Enligt Thomas Bälter Nordenman bevisningen mot mannen är omfattande.

- De här flickorna har ju lämnet en berättelse som beskriver en man som går tillväga på närmast ett identiskt sätt, så de styrker upp varandra på det viset. Dessutom har vi gjort fynd i den här mannens datorer, framför allt filmer där man ser flickorna och vad de tvingas göra, och man hör hans röst hur han hotar och instruerar dem, så att mycket bättre bevisning än så kan man inte begära, säger han.

Vill bli frisläppt
Anna Ling är mannens försvarsadvokat.

- Vi kommer yrka på en friande dom.

Han har tidigare sagt att han är oskyldig på alla punkter, står han fast vid det?

 - Ja det är samma inställning nu som tidigare, säger Anna Ling.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se