För stora för kremering

Att svenskarna blir fetare och fetare är något som börjar märkas på landets krematorier. Behöver man en extra stor kista är risken stor att den inte går in i ugnen.

Håkan Magnusson på krematoriet i Karlskrona berättar att det hänt ett par gånger de senaste åren att de fått kistor som varit för stora för deras ugn, och han tror att det är ett problem som kommer bli större i framtiden.

– Det är ju ett växande problem. Svenska folket håller på att bli större och större och problemet blir också större med tiden.

Skickas till Kalmar
Det som avgör hur stor kista man får in i ugnen är hur införningsanordningen ser ut. I Karlskrona sitter det en arm på varje sida av anordningen som kistan ligger på, och dom tar ganska stor plats. Därför kan kistorna inte vara bredare än ungefär 75 centimeter. Är de större än så kan de inte kremeras i Karlskrona.

– Det finns andra krematorier som kan hjälpa oss då. Bland annat Kalmar som har en större införningsvagn, den är bredare och kan ta större kistor.

Kan bli nekad
På ett par tre ställen i Sverige planerar man också för att bygga större ugnar där också de riktigt stora kistorna går in. Men än så länge är det faktiskt så att man kan bli nekad att kremeras om man är alltför stor.

– Visst, kommer inte kistan in i ugnen så kan man bli nekad och då blir det en jordbegravning istället, säger Håkan Magnusson.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se