Blekinge

Tolvåring smittad av svininfluensa

Uppdaterad 15:44
Blekinge har fått sitt första fall av svininfluensan/nya influensan.

Det är en 12-årig pojke som varit på resa till New York som kom till sjukhus med hög feber och hosta som testats positivt för smittan.

Testet utfördes 7 juli och provbeskedet kom i dag.

Även pojkens familj har testats och enligt landstinget har de fått förebyggande medicin mot svininfluensan.

Pojken är nu helt frisk.

Ingen spridning
I Sverige finns nu 118 bekräftade fall av svininfluensa och enligt Carl-Johan Frankel, smittskyddsläkare i Blekinge har mellan fem och tio blekingar testats för viruset.

– Vi har inte några tecken på någon spridning i Blekinge och i Sverige har de flesta som blivit smittade av den nya influensan varit resenärer så man behöver inte vara orolig, säger Carl-Johan Frankel.

Men även om Blekinge än så länge varit förskonade från den nya influensan H1N1 är infektionskliniken beredd på att det kan komma fler fall.

– Vi förväntar oss att det kommer mer och mer av denna influensan och vi arbetar ju nu aktivt för att få ut den här vaccinationen som startar i slutet av september.

Många sjuka
Anledningen till att vaccinationen mot den nya influensan inte startar förrän i slutet av september är att vaccinet är under tillverkning och att det därför inte finns att få tag på.

Carl-Johan Frankel säger att faran med den nya influensan inte är att man blir allvarligt sjuk utan att så många som upp till 40 procent av Blekinges befolkning riskerar att bli sjuka.

– Det finns ingen riktig immunitet bland befolkningen i Blekinge så vi räknar med att många blir sjuka. Men de som blir sjukast är inte de äldre utan de yngre som har någon sjukdom i botten.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se