karlskrona

Maktskifte kräver expert

Den styrande femklövern i Karlskrona hotar med att avgå i augusti om deras budget inte går igenom. Men ett maktskifte kommer att kräva hjälp från experter.

Sen en vecka tillbaka jobbar kommuncheferna, Ingrid Augustinsson-Swennergren och hennes vikarie, Bengt Lingman, intensivt med det politiska kaos som kan utbryta om en månad.

– Det här är en ganska ovanlig situation. Vi kommer naturligtvis att anlita den expertis som finns. Och då är det framför allt vår intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting som får hjälpa oss, säger Bengt Lingman.

Nederlaget ett faktum
Den styrande femklövern i Karlskrona hotar med att lämna över makten i slutet av augusti om de inte får tillräckligt stöd för sin budget.

För en månad röstades deras budget ner av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Och nederlaget var ett faktum.

– Vi har gått igenom den situation som kan uppstå med vår kommunjurist, och vår uppfattning är att alla förtroendevalda kan avsäga sig sina uppdrag, säger Bengt Lingman.

Svårt lämna makten
Men att bara lämna över makten till motståndarna, som en regeringen kan göra, är lättare sagt än gjort på kommunal nivå.

För något nyval kan det inte bli tal om i Karlskrona, den möjligheten finns helt enkelt inte för en kommun.

Tillbaka till valnatten
Istället får partierna backa bandet till valnatten och förhandla fram ett nytt styre med kraftfullare majoritet.

Folkpartisten Kent Lewén är dock tydlig med att han inte ser Socialdemokraterna som en möjlig samarbetspartner för att nå en starkare majoritet.

– Nej, inte som de har betett sig med sin konfrontationspolitik. Det är inte aktuellt, säger Kent Lewén.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se