blekinge

Brottsoffer lider dubbelt

Den akuta bristen på åklagare i länet gör att både brottslingar och deras offer kommer i kläm. Enligt advokat Björn Lindmar i Karlskrona får brottsoffer vänta alldeles för länge på rättegång.

– Det är inte acceptabelt. Jag har till exempel en klient i 18-årsåldern som är misstänkt för ett ganska grovt brott och som har väntat i flera månader nu på att det ska fattas beslut i åtalsfrågan, säger Björn Lindmar.

Nu märks konsekvenserna
Sjukskrivningar och mammaledighet är några av orsakerna till att de är så få på åklagarkammaren just nu. Björn Lindmar har länge vetat om hur det ligger till men det är inte förrän nu det verkligen börjar märkas och få konsekvenser.

Han betonar att han inte alls är kritisk mot de som arbetar på åklagarkammaren men att åklagarmyndighetens chef borde göra något åt problemet.

Brottsoffer blir lidande
Nu har det enligt Björn Lindmar nämligen gått så långt att brottsoffer blir lidande av att gå och vänta på att utredningar ska bli klara och beslut om åtal ska fattas.

– Konsekvenserna är att åklagarkammaren inte kan fungera som det är tänkt. Det får också konsekvenser för brottslingar och brottsoffer som får vänta länge innan deras sak prövas i domstol. Jag föreställer mig också att utredarna på polisen får problem om de till exempel inte får direktiv om hur olika utredningar ska bedrivas, säger Björn Lindmar.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se