Stor skillnad i representationskostnader

Ronneby var den kommun i Blekinge som förra året spenderade mest pengar på representation. Och det är också den kommun som ökat sina kostnader mest.
Enligt en undersökning av Sveriges Radio Blekinge skiljer sig kostnaderna för representation avsevärt åt i länets olika kommuner. Analys ett krav från oppositionen Medan Karlskrona, Karlshamn och Olofström de senaste tre åren dragit ner på sin representation, så ökade Ronneby förra året sina kostnader med mer än hundra tusen till nära en och en halv miljon kronor. Det innebär att man har mer än dubbelt så höga kostnader som Karlshamn och betydligt mer än Karlskrona, som är en dubbelt så stor kommun. Även om Sölvesborg också ökade sina representations-kostnader under 2002, ligger Ronneby kommun ändå avgjort högst i representationsligan. Det är något som har fått oppositionspolitikern Boo-Walter Eriksson (m) att reagera. -Man måste analysera vad man har fått för pengarna och vad det ökningen beror på, säger han. Både intern och extern representation Det är kommunerna själva som tagit fram siffrorna som Sveriges Radio Blekinge tittat närmare på. I kostnaderna ska det ingå både extern och intern representation. Det innebär exempelvis middagar och gåvor till utomstående gäster och kostnader vid egna sammanträden och gåvor till den egna personalen. Enligt oppositionspolitikern Boo-Walter Eriksson (m) är det inte rimligt att en så liten kommun som Ronneby lägger nästan en och en halv miljon på fikabröd. -De ska naturligtvis kunna pressas ner också. Vi har besparingstider och vi har inte pengar i kommunen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".