Blekinge

Många gravar övergivna

Tusentals gravar i Blekinge riskerar att försvinna. Bara på kyrkogårdarna i Ronneby kommun saknas ansvariga till över 1200 gravar och hittas ingen ansvarig tas graven bort.

När gravrätten går ut tar kyrkogårdarna kontakt med den som är ansvarig för graven för att undersöka om man vill ha kvar graven eller inte.

Men i många fall har den ansvarige flyttat, eller kanske hunnit avlida och då sätter ett i många fall krävande arbete igång för kyrkogårdsförvaltningen. Kyrkoböcker, Internet är några av hjälpmedlen, men många gånger leder inte heller det fram till någon anhörig till den döde.

Då kan semestertider faktiskt vara till en stor hjälp berättar Per-Gunnar Åkesson som är chef på Ronneby kyrkogårdsförvaltning.

– Vi ser över på vilka gravar som gravrätten går ut och sedan sätter vi dit skyltar för där den besökande ombeds kontakta förvaltningen. Det brukar nämligen vara så att i semestertider så kommer många gånger långväga resenärer som ska besöka sina gamla hemtrakter och då fungerar de små skyltarna bra, säger Per-Gunnar Åkesson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se