Karlskrona

Letar efter smörbulten

Fiskeriverket är just nu på jakt efter den svartmunnade smörbulten i vattnen runt Karlskrona. Den kommer egentligen från Svarta havet och Kaspiska havet men har hittats här vid tre tillfällen.

Forskaren Ann-Britt Florin är projektledare på Fiskeriverkets kustfiskelaboratorium och en av dem som är ute och letar och hon tror att de kommer kunna fånga fisken.

– Jag skulle tro att vi kommer hitta några eftersom folk har fångat dem i lite olika redskap. Och de här näten vi använder har visat sig vara bra att fånga svartmunnad smörbult med i Polen så finns det några borde vi få dem, säger hon.

Främmande för Östersjön
Fisken har inte funnits i Sverige förut utan upptäcktes här i Karlskrona i höstas. Den är egentligen främmande för hela Östersjön men har nu etablerat sig i Polen och Nordamerika. Nu vill man veta om den är etablerad här också eller om det bara finns några enstaka fiskar.

Där den egentligen kommer ifrån är den en populär matfisk och Ann-Britt Florin tror att det finns möjlighet att vi kommer att kunna ha den som det här också.

– Det tror jag om tillräckligt många har tagit sig hit. Den svartmunnade smörbulten är väldigt bra på att anpassa sig till alla möjliga olika miljöer så den skulle säkert kunna trivas här i skärgården också.

Både positivt och negativt
Att vi kan få en ny matfisk ses säkert som en positiv effekt av de flesta men det är svårt att veta i förväg hur den kommer att påverka ekosystemet.

– I de stora sjöarna har den konkurrerat ut en annan bottenlevande fisk så det är nog både positiva och negativa effekter, säger Ann-Britt Florin.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se