Blekinge

För enkelt att stjäla båtar

Blekinges båtägare är slarviga. Det är en av förklaringarna till att det stjäls en båt om dagen i länet.

Blekinges båtägare är för naiva tycker Annica Bergqvist på Länsförsäkringar i Blekinge.

– En båt är värdefull. Du ska låsa fast båten ordentligt, precis som du låser bilen och bostaden. Men båten lämnar man ofta med bara ett snöre runt en pollare, säger Annica Bergqvist.

En båt om dagen

Det har stulits drygt en båt om dagen i Blekinge den senaste månaden.

Och det har varit dubbelt så många inbrott i och stölder ur båtar under samma period.

Men många av de här stölderna hade kanske kunnat undvikas.

– Jag tror att tillfället gör tjuven. Ofta tar man en båt och så kör man iväg och dumpar den någonstans. Mitt råd och tips är att göra det så svårt som möjligt för tjuven och försöka att se med tjuvens ögon, menar Annica Bergqvist som är informationsansvarig på Länsförsäkringar i Blekinge.

Lås fast och hjälps åt

Hennes två främsta råd är att låsa fast båten och att hjälpas åt att hålla koll på varandras båtar i grannskapet.

Det är enkla åtgärder som ändå krånglar till det tillräckligt för tjuvarna.

Kontrollerar varje dag

– Jag skyddar båten genom att åka förbi varje dag och se till den, säger Martin, en av länets många båtägare. Han har sin båt vid Fisktorget i Karlskrona.

– Jag har haft några inbrott så att jag är ganska trött på att inte inte få ha mina grejer i fred. Båten och motorn är försäkrade, men självrisken är stor och det blir mycket arbete runt omkring. Sen kanske man blir av med båten hela sommaren och det vill man inte vara med om, säger Martin.

Ovanligt råd

Annica Bergqvist på Länsförsäkringar har ytterligare ett tips för att få behålla båtmotorn. Tipset är kanske nytt för många.

-- Måla motorn så att den ser ful ut. Tjuven tycker att den oattraktiv och undviker den för att den inte går att sälja, säger hon.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se