Sölvesborg

22 meter hög koja

Linus Nilsson, 19 år, från Sölvesborg har kojbyggande som sin största hobby. På sina föräldrars tomt har han byggt en koja på 120 kvadratmeter. Den har 7 våningar och är hela 22 meter hög.

– När jag byggde den översta våningen brukade jag göra det när det var mörkt ute för då såg jag inte marken. Så slapp jag höjdrädslan.

Men trots rädslan för höga höjder var det tänkt att göra kojan skulle bli ännu högre.

– Jag hade planer på att bygga en våning till för att komma över trädtopparna, men mina föräldrar sa stopp för länge sen så det blev inget med det. Det finns ju vissa risker med att bygga så här höga byggnader och hade mamma fått bestämma hade den nog bara blivit fyra meter hög, säger Linus Nilsson.

Linus Nilsson har byggt kojor sedan han var 6 år gammal. Men till skillnad från de flesta andra har han inte tappat intresset med åldern. Hans gigantiska koja har tagit 3,5 år att bygga och han har gjort allting själv.

– Det är helt byggt enligt egna ritningar. Jag har inga ritningar på papper eller så men jag har dem i huvudet. Sen kommer jag på efter hand hur det ska se ut. När jag börjar bygga har jag en målbild hur det ska se ut, men det brukar aldrig se ut så i slutändan sen, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se