Blekinge

Viltexpert ej förvånad

Uppgiften om att det är vitaminbrist som ligger bakom fågeldöden längs med Östersjökusten, förvånar inte viltexperten Le Carlsson.

I många år har han på länsstyrelsens uppdrag inventerat fågelkolonier i den blekingska skärgården och fram till idag räknat in över 20 000 döda fåglar.

Att det rör sig om en vitamin, som också är kopplat till sjukdomen M74 och som enbart drabbar Östersjölaxen, tycker Le Carlsson tyder på att ekosystemet är ur balans.

-Jag har alltid haft en känsla av att det är någon typ av mänsklig påverkan på ekosystemet som ligger bakom. Östersjön är ju en enda stor soptipp, säger han.

Stor erfarenhet
Le Carlsson har stor erfarenhet av döda sjöfåglar. På Norrören där man tidigare i sommar upptäckte en stor mängd döda fåglar, besöker han med jämna mellanrum.

Sambandet mellan bristen på vitamin B1 också kallat tiamin, och fågeldöden är mycket starkt. Bland annat har forskarna lyckats bota förlamade fåglar, bara genom att ge dom vitamaintillskott.

Vill lösa gåtan
När nu forskarna hittat en trolig förklaring till varför fåglar runt Östersjön dör i så stora antal, anser Le Carlsson att nästa stora uppgift är att ta reda på varför dom får för lite tiamin i sig.

Här hoppas han kunna vara med och bidra med sina erfarenheter och kunskaper. Några planer på att pensionera sig har han definitivt inte.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se