Blekinge

Vi pratar mer i mobilen

Vi som bor i Blekinge pratar i snitt 10,5 minuter om dagen i mobiltelefon. Det är nästan 2 minuter längre än förra året. Men vi ligger ändå i lä om man jämför med Stockholmarna som pratar allra mest i mobiltelefon, över en kvart om dagen.

Mikael Åsman är forskningsingenjör på avdelningen för signalbehandling på Blekinge tekniska högskola, och han har en teori om varför mobilanvändandet skiljer sig så mycket beroende på var man bor.

Bättre täckning och billigare
– Det kan bero på det sociala mönstret, hur man lever och bor. Men det kan också bero på att det varit bättre täckning i storstäderna för många av operatörerna med billiga abonnemang vilket gjort att speciellt ungdomarna använt sig mer av mobiltelefon där än vad man gör på landet, säger han.

Han tror också att man flyttar mer i storstäderna och att man därför inte har fasta telefonabonemang i lika stor utsträckning.

Vi Blekingar pratar alltså nästan två minuter mer i mobiltelefon om dagen nu jämfört med vad vi gjorde för ett år sedan.

Använd handsfree
Med tanke på strålningen som kommer från mobilerna kan det finnas en risk med att vi pratar mer och mer i dem. Men har två minuter hit eller dit egentligen någon betydelse? Mikael Åsman tror att det har det.

– Ju mer vi pratar i mobiltelefon, desto större är riskerna. Det viktigaste är att använda handsfree så mycket det går. Pratar man bara nån minut här och där kanske det inte är lönt att krångla med det men om man pratar länge bör man definitivt använda sig av handsfree, säger Mikael Åsman.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se