Blekinge

Läger sprider svininfluensa

Läger där svenska och utländska barn medverkar kan öka risken för att svininfluensan sprids.

Men trots ökad spridningsrisk har smittskyddsenheten i Blekinge inte lämnat några speciella direktiv för hur föreningar ska hantera eventuella fall av svininfluensa.

Badmintonklubben Carlskrona är en av många föreningar som arrangerar sommarläger. Just nu pågår ett läger med 66 spelare och 19 ledare från 26 olika länder, men någon oro för svininfluensan känner inte Bengt Johansson, marknadsansvarig i klubben. 

– Vi ser ingenting som tyder på att det skulle kunna drabba oss här, vi är inte oroliga, säger han.

Nya fall
Dagligen kommer rapporter om nya fall av svininfluensa i Sverige. Så sent som i förra veckan fick Blekinge sitt första fall av svininfluensa då en tolvårig pojke insjuknat efter en resa till New York i USA.

En smittväg är just resor och under sommaren är det många barn och ungdomar från utlandet som kommer till Sverige för att medverka på olika läger runt om i landet.

I Göteborg där fotbollstuneringen Gotia cup pågår med omkring 34 000 barn och ungdomar från hela världen och även från Blekinge har man nu fått sitt första fall av Svininfluensa.

I Göteborg tar man influensan på allvar och för att minimera smittriskerna har man inrett isoleringsrum för deltagare som får svininfluensaliknande symtom.

Stora grupper
En åtgärd som Bengt Johansson tror är motiverad där.

– Det är en större grupp som är där samtidigt, här är det individuell sport så det är inte på samma sätt. Men det är säkert motiverat att göra åtgärder där.

Men trots att Bengt Johansson tycker att det är motiverat med isoleringsrum i Göteborg är det inget han tänker inför i Karlskrona.

– Vi har rutiner för vad vi ska göra om någon spelare blir skadad och om någon skulle bli sjuk ligger akuten fem minuter härifrån, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se