Blekinge

Solcellspeng ointressant

Blekinge får mest sol i landet men ändå har inte en enda invånare sökt det nya statliga stödet till solceller, sedan det infördes den 1 juli.

Trots de många soltimmarna ligger länet i botten när det gäller ansökningar om bidrag.

–  Tittar man på solinstrålningen i Sverige totalt sett så ligger vi allra bäst till här i södra delen. I kustbandet och sen två mil in i terrängen är läget mycket bra och allra helst i den sydöstra delen av landet, säger Johnny Lilja som arbetar med information om förnyelsebar energi på Energikontor sydost.

Tekniken fortfarande dyr
I andra, mindre solrika län har invånarna varit mer på hugget.

En förklaring är att det där har funnits gamla planer på att köpa solceller som nu snabbt har dammats av när stödets införs.

En annan förklaring till det svaga intresset är att tekniken fortfarande är dyr.

–  Det finns en kostnadsaspekt som är ganska viktig. En installation i en normalvilla för att klara ett par tusen kilowattimmar kostar ungefär 100 000 kronor, säger Johnny Lilja.

60 procent i bidrag
Bidraget täcker upp till 60 procent av kostnaden, men även om slutnotan blir 40 000 kronor kan det vara för mycket för många husägare.

Det hindrar inte Johnny Lilja från att se positivt på bidraget.

–  Det fyller en jätteviktig funktion. När man ska prova ut ny teknik så är det jätteviktigt att de här bidragen finns för de sätter verkligen fart. Vi såg ju att värmepumpsmarknaden fick en kick av de bidragen som gavs, säger Johnny Lilja.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se