Blekinge

Barnmisshandeln ökar

Misshandel mot barn ökar kraftigt i Blekinge trots att det varit förbjudet sedan 30 år.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälningar ökat med 71 procent i Blekinge de senaste tio åren och dessutom är mörkertalet stort.

Utredningarna drar ut på tiden
Mona Eriksson som är kriminalinspektör i Blekinge säger att utredningarna tar lång tid och leder sällan till åtal.

-- Om barnet bor hemma hos sina föräldrar så kan de övertala barnet till att dra tillbaka sin anmälan, säger kriminalinspektör Mona Eriksson.

Förödande för barnen
För att barn som berättar om misshandel i hemmet inte ska riskera att fortsätta bli utsatta för hot och våld är det viktigt att utredningarna inte drar ut på tiden. Men Pia Johansson som är domstolschef i Blekinge berättar att det inte finns några särskilda regler om snabb handläggning när det handlar om misshandel mot barn.

-- Det finns inte någon säkerhetsgaranti om snabb handläggning. Det kan innebära att ett sådant mål kan få vänta flera månader, säger Pia Johansson.

Sjukvården har anmälningsskyldighet
Sjukvården spelar en viktig roll när det gäller att få fram bevis om misshandel mot barn men barnläkaren Hans Edenvall tycker att det kan vara svårt att vara professionell när det handlar om barn som haft det svårt.

-- Man mår ju väldigt dåligt för man känner sig ibland som den enda som står på barnets sida. Det är betydligt fler barn som finns där ute som inte mår bra i sina miljöer än dem som anmäls.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se