Karlskrona

Ny kräksjuka på äldreboende

Ett nytt utbrott av kräksjuka har brutit ut inom äldreomsorgen i Karlskrona. Enligt vad man misstänker är det anställda som spridit smittan till äldreboendet Af Klint.

Det nya utbrottet av kräksjukan kommer alltså bara knappt en vecka efter att nästan 200 åldringar och anställda blev magsjuka på flera äldreboenden i kommunen. Den gemensamma nämnaren då var att alla hade fått mat som var tillagad i köket på Ekliden.


Undersöker första smittan
Gällande det utbrottet, vet man att det var kräksjukan som personal och boende drabbades av. Däremot håller man fortfarande på att analysera prover för att hitta källan till smittan.

Den här gången pekar en hel del på att det är anställda som spridit smittan till Af Klint. Man misstänker att några av dem som var i tjänst när kräksjukan härjade på flera boenden i förra veckan, trots olika restriktioner, fått hoppa in och jobba på äldreboendet.

Försökt begränsa
– Vi har försökt och begränsa inhoppen i den mån vi kunnat, men vi har fått förklarat för oss att det här handlar om en extremt smittsam sjukdom, säger Eva Herbertsson är ställföreträdande förvaltningschef inom äldreomsorgen i Karlskrona.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".